Το blog μεταφέρθηκε!

Θα μεταφερθείτε εντώς 10sec.
Εάν όχι, τότε επισκεφθείτε το
http://epixeirein.gr
και αλλάξτε τα αγαπημένα σας.


My blog has moved!

You should be automatically redirected in 10 seconds. If not, visit
http://epixeirein.gr
and update your bookmarks.

Δευτέρα, 1 Σεπτεμβρίου 2008

Τα τελευταία νέα για τα προγράμματα επιδοτήσεων

Kαθ’ οδόν νέα προγράμματα επιδοτήσεων

Σε προκηρύξεις νέων προγραμμάτων ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων με πόρους από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007 -2013 προχωρεί εντός του φθινόπωρο το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Πρόκειται για προγράμματα επιδότησης των επενδύσεων σε μεταποίηση, εμπόριο και τουρισμό, ενώ ενισχύσεις θα δοθούν και για τον μηχανολογικό εξοπλισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Επίσης θα επαναπροκηρυχθεί και το πρόγραμμα επιδότησης του τραπεζικού δανεισμού και του κεφαλαίου για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δράση «Κουπόνια καινοτομίας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ)» (voucher for SMEs), προκειμένου να υποστηριχθούν οι τεχνολογικές ανάγκες των ΜμΕ και να διευκολυνθούν στην αγορά καινοτόμων συμβουλευτικών υπηρεσιών από ενδιάμεσους φορείς καινοτομίας (πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα κ.ά.).

Συνολικά η κυβέρνηση σχεδιάζει να διαθέσει σε επενδύσεις ΜμΕ κοινωνικά κονδύλια ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός των νέων κύκλων ενίσχυσης των ΜμΕ θα κινηθεί σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα, καθώς θα συμπεριληφθεί και η εθνική συμμετοχή σε κάθε δράση.

Ιδιαίτερο είναι το όφελος και για τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα, καθώς υπολογίζεται ότι μέσω του ΕΣΠΑ θα υποδεχθούν επενδυτικά σχέδια άνω των 4 δισ. ευρώ, τα οποία πιθανόν να δανειοδοτήσουν τα επόμενα χρόνια με ποσά 2- 2,5 δισ. ευρώ.

«Κερδισμένη» από άποψη επιδοτήσεων είναι η περιφέρεια της Αττικής, καθώς στο πλαίσιο της προσαύξησης του προϋπολογισμού του 4ου κύκλου ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ανοίγουν οι «κρουνοί» της χρηματοδότησης για μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων της συγκεκριμένης περιφέρειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, η κατώτατη βαθμολογία εισόδου στα κίνητρα του προγράμματος διαμορφώνεται στο 62,5 για τις περισσότερες περιφέρειες της χώρας.

Στην Αττική η κατώτατη βαθμολογία εισόδου ήταν πριν 71,2 (διαφορά 8,7 μονάδων) και αυτό σημαίνει ότι μπορούν πλέον να ενταχθούν στον 4ο κύκλο επιχειρήσεις με χαμηλότερη βαθμολογία. Κατά δεύτερο λόγο ωφελούνται και ορισμένες άλλες περιφέρειες, οι οποίες πριν από την αναθεώρηση εμφάνιζαν υψηλότερες βαθμολογίες εισόδου.

Ενδεικτικά αναφέρονται περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στις οποίες οι ΜμΕ μπορούν πλέον να επιδοτηθούν μέσω του ΕΣΠΑ.

Πηγή: Εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ

2 σχόλια:

Dimitriadis Dimitrios είπε...

Καλημέρα Βασίλη,
ευχαριστώ για την γρήγορη διεκπαιρέωση.
Θα μπορούσες σε παρακαλώ να προσθέσεις και τα δυο επιμέρους
ΕΣΣΑΑ και ΕΣΣΑΑΛ?
ευχαριστώ,
Θανάσης Κάλυμνος

epixeirein είπε...

Γεια σου Θανάση,
Στο blog Θα προσθέτω ότι πληροφορία βρίσκω για τα Προγράμματα του ΕΣΠΑ και όλα τα υπόλοιπα της Ε.Ε. (εντάξει ίσως κάποια μου ξεφύγουν :-).
Θα μας δοθεί επίσης η ευκαιρία να συζητήσουμε και αναλυτικά για το μεγάλο θέμα του Τουρισμού.