Το blog μεταφέρθηκε!

Θα μεταφερθείτε εντώς 10sec.
Εάν όχι, τότε επισκεφθείτε το
http://epixeirein.gr
και αλλάξτε τα αγαπημένα σας.


My blog has moved!

You should be automatically redirected in 10 seconds. If not, visit
http://epixeirein.gr
and update your bookmarks.

Παρασκευή, 29 Αυγούστου 2008

Τι είναι το ΕΣΠΑ;

Πιστεύω όλοι έχετε δει την διαφήμιση με τον Αθερίδη να τρέχει πάνω σε μια vespa. Η διαφήμιση κάνει ένα έξυπνο λογοπαίγνιο, θέλοντας να περάσει το μήνυμα του ΕΣΠΑ. Πολλοί νομίζουν ότι έχει να κάνει με προγράμματα που “τρέχουν” αυτή την στιγμή και ρωτούν εάν μπορούν να ενταχθούν. Ξεκαθαρίζω λοιπόν: ΕΣΠΑ δεν είναι κάποια επιδότηση, και δεν τρέχει αυτή τι στιγμή.

ΕΣΠΑ σημαίνει "Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς", και δεν είναι τίποτα άλλο από την νέα προγραμματική περίοδο 2007-2013. Όλοι θα θυμάστε το Γ΄ ΚΠΣ. Ήταν η προγραμματική περίοδος 2000-2006. Το Γ΄ ΚΠΣ έχει φτάσει στο τέλος του. Ξεκινάει λοιπόν μια νέα προγραμματική περίοδος έως το 2013, η οποία ονομάστηκε ΕΣΠΑ. Και είναι με άλλα λόγια το Δ΄ ΚΠΣ, δηλαδή το Τέταρτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Δεν είναι λοιπόν κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα όπως νομίζουν οι περισσότεροι. Είναι γενικότερα το σύνολο των προγραμμάτων. Θα το χαρακτήριζα ως μια “ομπρέλα” κάτω από την οποία, μεταξύ άλλων, βρίσκονται και τα προγράμματα για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων και τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων, τα οποία και σας ενδιαφέρουν περισσότερο.

Το ΕΣΠΑ έχει ως κοινοτική συνδρομή 20,4 δισ. Ευρώ, τα οποία με την εθνική χρηματοδότηση αθροίζονται σε 32 δισ. Ευρώ.

Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ πρόκειται να υλοποιηθούν 8 Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα, που αντιστοιχούν στο 61% των πόρων και 5 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ), στα οποία κατανέμεται το 39% της δημόσιας χρηματοδότησης.

Το τομεακό πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηματικότητα” (το πρώην Ανταγωνιστικότητα) με δημόσια χρηματοδότηση (εθνική και κοινοτική) 1,721 δισ. ευρώ, είναι αυτό που περιλαμβάνει τις περισσότερες δράσεις για την επιδότηση νέων επιχειρήσεων και τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων. Ακόμα δεν έχει προκηρυχθεί καμία δράση του.

Η εκτίμηση μου είναι ότι τα περισσότερα προγράμματα θα αργήσουν να προκηρυχθούν. Φθινόπωρο προς αρχές νέου έτους. Υπομονή λοιπόν.

Πηγή: επιχειρείν

Δεν υπάρχουν σχόλια: