Το blog μεταφέρθηκε!

Θα μεταφερθείτε εντώς 10sec.
Εάν όχι, τότε επισκεφθείτε το
http://epixeirein.gr
και αλλάξτε τα αγαπημένα σας.


My blog has moved!

You should be automatically redirected in 10 seconds. If not, visit
http://epixeirein.gr
and update your bookmarks.

Κυριακή, 7 Σεπτεμβρίου 2008

Οι νέες αλλαγές στον Αναπτυξιακό Νόμο

Σημαντικές αλλαγές προβλέπουν οι νέες τροποποιήσεις στον Αναπτυξιακό Νόμο από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Οι τροποποιήσεις αφορούν τους τομείς της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics), της παραγωγής – μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων, και τις διατάξεις για την ίδρυση Εμπορευματικών Κέντρων.

Συγκεκριμένα, κάνοντας ένα πρώτο διάβασμα και μια πρώτη ανάλυση, διαπιστώσαμε και σας μεταφέρουμε τα εξής:

Στα επενδυτικά σχέδια παροχής εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics) περιλαμβάνονται πλέον μόνον τα σχέδια που αφορούν αποκλειστικά την παροχή υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας προς τρίτους (3pl Third Party Logistics). Με την απόφαση αυτή ουσιαστικά ΔΕΝ χρηματοδοτούνται εταιρίες που θέλουν να επενδύσουν σε logistics για να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες, αλλά μόνο για να παρέχουν υπηρεσίες “για λογαριασμό τρίτων”. Υπενθυμίζουμε ότι για την ίδρυση απαιτείτε ελάχιστο κεφάλαιο 700 χιλ. ευρώ.

Για τα επενδυτικά σχέδια παραγωγής-μεταποίησης και εμπορίας Γεωργικών Προϊόντων ανακοινώθηκαν οι ακόλουθες αλλαγές:

- Ενισχύονται πλέον τα επενδυτικά σχέδια που αφορούν βιολογική γεωργία οποιασδήποτε μορφής.

- Δεν υπάγονται πλέων επενδυτικά σχέδια μονάδων εκτροφής στρουθοκαμήλων.
Για την ίδρυση ή επέκταση μονάδων (μεταποίησης τροφίμων, ελαιοτριβεία οινοποιεία, κ.λπ.) απαιτείται πλέον βεβαίωση της διεύθυνση γεωργικής ανάπτυξης της περιφέρειας.

- Οι μονάδες ίδρυσης σφαγείων επιδοτούνται μόνο σε νησιά με πληθυσμό μέχρι 100.000 κατοίκους.

- Για νέες μονάδες παραγωγής τυροκομικών προϊόντων πρέπει να αποδεικνύεται από την Περιφέρεια η επάρκεια γάλακτος στην περιοχή υλοποίησης της επένδυσης.

- Ίδρυση “συμβατικών” πτηνοτροφικών μονάδων επιτρέπεται πλέων μόνον σε νησιά, και όταν υπάρχει αποδεδειγμένη έλλειψη δυναμικότητας με βεβαίωση της διεύθυνση γεωργικής ανάπτυξης της περιφέρειας.

- Για όλες τις επενδύσεις πλέον δεν επιδοτείται η αγορά ζωικού κεφαλαίου.

- Στα θερμοκήπια απαιτείτε πλέων να υπάρχει “μελέτη στατικής επάρκειας”.

- Για νέες μονάδες βιολογικής γεωργίας απαιτείται πλέων σύμβαση με οργανισμό πιστοποίησης.

Για τα Εμπορευματικά κέντρα, με τη νέα τροποποιημένη απόφαση διευκρινίζεται ότι δεκτές θα είναι επενδύσεις από τουλάχιστο δύο εταιρίες (μία εμπορική και μία μεταφορική) που θα έχουν ως στόχο μόνο την αποθήκευση και διακίνηση προϊόντων.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας ΕΞΠΡΕΣ (30/8/2008), το προσεχές διάστημα θα εκδοθεί τροποποιητική απόφαση και για τις επιδοτήσεις του Αναπτυξιακού Νόμου που δίνονται για Τουριστικές Επενδύσεις. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εφημερίδα, ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων έχει ζητήσει την κατάργηση των επιδοτήσεων για τη δημιουργία νέων ξενοδοχείων στις τουριστικά ανεπτυγμένες περιοχές και στροφή των κινήτρων προς επενδύσεις ειδικού τουρισμού για μεγάλες μονάδες (εκτός δωματίων).

Γενικότερα το κλίμα που εισπράττουμε διαβάζοντας τις νέες τροποποιήσεις είναι ότι τα “πράγματα” στον Αναπτυξιακό Νόμο γίνονται πιο αυστηρά από τις αρμόδιες υπηρεσίες όσον αφορά τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ένταξη επενδυτικών σχεδίων και κυρίως για την κάλυψη της ιδίας συμμετοχής από τον επενδυτή.

Εν αναμονή λοιπόν και νέων εξελίξεων!

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ενδιαφέρουσες εξελίξεις...

Ανώνυμος είπε...

Σχετικά με τα σχέδια βελτίωσης στις αγροτικές εκμεταλεύσεις υπάρχει κάποιος κατάλογος που να περιλαμβάνει όλες τις δράσεις που χρηματοδοτεί το εσπα, γιατί κάτι τέτοιο δεν έχω βρει.
Τα μόνα που υπάρχουν είναι γενικές αναγορές στο πρόγραμμα Αλ. Μπαλτατζής..

epixeirein είπε...

Φίλε ανώνυμε,
Δεν υπάρχει κάποιος τέτοιος κατάλογος και δεν ξέρω αν θα βγει κίολλας! Πράγματι προς το παρόν ξέρουμε μόνον τις γενικές γραμμές του Αλ. Μπαλτατζή.
Επίσης δες εαν η περιοχή σου είναι leader ή ΟΠΑΑΧ. Μπορείς και μέσω αυτών των προγραμμάτων (ξεκινούν την Άνοιξη του '09) να κάνεις δράσεις αγροτουρισμού!