Το blog μεταφέρθηκε!

Θα μεταφερθείτε εντώς 10sec.
Εάν όχι, τότε επισκεφθείτε το
http://epixeirein.gr
και αλλάξτε τα αγαπημένα σας.


My blog has moved!

You should be automatically redirected in 10 seconds. If not, visit
http://epixeirein.gr
and update your bookmarks.

Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2008

Νέα Ρύθμιση για Φωτοβολταικές Μονάδες

Σύμφωνα με δελτίο τύπου του Υπουργείου Ανάπτυξης προβλέπεται Νομοθετική ρύθμιση για την αποτελεσματική λύση στο ζήτημα των πάρα πολλών αιτημάτων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς.

Τα σημαντικότερα σημεία που προβλέπει η νέα ρύθμιση είναι:
  • Εξέταση του συνόλου των αιτημάτων που έχουν υποβληθεί ως σήμερα και τη χορήγηση εξαίρεσης από άδεια παραγωγής ή άδεια παραγωγής για τα θετικά αξιολογηθέντα. Η αδειοδότηση θα γίνει σταδιακά, χωρίς επιμερισμό ισχύος στα υποβληθέντα αιτήματα, έτσι ώστε να μην επηρεάζονται τα επιχειρηματικά σχέδια.
  • Για την παράλληλη εξασφάλιση της επιτυχούς υλοποίησης των έργων από τους επενδυτές και την αποφυγή δυσανάλογης αύξησης του τέλους ΑΠΕ για τους καταναλωτές, η ρύθμιση προβλέπει μικρή μείωση της τιμής αγοράς ενέργειας (feed-in-tariff), με μηνιαία αποκλιμάκωση, βάσει της ημερομηνίας σύνδεσης του έργου στο Σύστημα, σε συνδυασμό με εξαρχής διασφαλισμένη σταθερή διατήρηση της τιμής για διάστημα 20 ετών.
  • Τέλος, με την ίδια νομοθετική ρύθμιση, προωθείται ειδικό Πρόγραμμα ανάπτυξης φωτοβολταϊκών σταθμών σε κτίρια, στέγες και προσόψεις, με συγκεκριμένους όρους και απλές διαδικασίες, ανεξαρτήτως άλλων ρυθμίσεων, με σκοπό την ένταξη των φωτοβολταϊκών συστημάτων σε ιδιωτικά και δημόσια κτίρια.

Το δικό μου σχόλιο πάνω σε όλα αυτά, και ειδικότερα όσον αφορά την σταδιακή μείωση της τιμής αγοράς (ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί ο χρόνος έναρξης και το μέγεθος της μείωσης), είναι ότι η ρύθμιση αυτή θα επηρεάσει σημαντικά την αγορά των φωτοβολταϊκών στην Χώρα μας.

Συγκεκριμένα, θα επιταχύνει σίγουρα τις διαδικασίες από τους επενδυτές που κατέχουν ήδη εξαιρέσεις ή άδειες παραγωγής, να ολοκληρώσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται την επένδυσή τους, ώστε να πετύχουν καλύτερη τιμή εισόδου! Το οποίο είναι απόλυτος λογικό. Η κίνηση αυτή από τους επενδυτές, θα οδηγήσει σε απότομη αύξηση της ζήτησης φωτοβολταϊκών στοιχείων (πάνελ) κάτι που θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα διαθεσιμότητας υλικών αλλά και δυνατότητας εγκατάστασης. Εν αναμονή εξελίξεων λοιπόν!

2 σχόλια:

Ατσαλάκωτος είπε...

kΦίλε Βασίλη, οφείλω να σε συγχαρώ για την νέα αυτή προσπάθεια που καταβάλεις στο θέμα της ενημέρωσης γύρω από το ΕΣΠΑ. Είμαι βέβαιος ότι θα βοηθήσει πολύ κόσμο να βγάλει άκρη και να πιάσει το νήμα από την αρχή όπως και τις ευκαιρίες που ενδεχομένως να προσφέρει το εν λόγω πακέτο κοινοτικής χρηματοδότησης.

epixeirein είπε...

Φίλε Ατσαλάκωτε σε καλωσορίζω και σε αυτό το blog. Με την ευκαιρία της επικοινωνίας μας πρέπει να σου πω ότι μας έλειψε το bloggarisma σου :-)