Το blog μεταφέρθηκε!

Θα μεταφερθείτε εντώς 10sec.
Εάν όχι, τότε επισκεφθείτε το
http://epixeirein.gr
και αλλάξτε τα αγαπημένα σας.


My blog has moved!

You should be automatically redirected in 10 seconds. If not, visit
http://epixeirein.gr
and update your bookmarks.

Τετάρτη, 6 Μαΐου 2009

Αναμένεται πρόγραμμα του ΥΠΑΝ για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κατοικίες

Ανοίγει ο δρόμος και για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κατοικίες, με υπουργική απόφαση που υπογράφεται τις επόμενες ημέρες από τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη.

Μιλώντας στην ειδική Eπιτροπή Eρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, ο υπουργός ανέφερε ότι είναι θέμα λίγων ημερών η υπογραφή της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης με την οποία θα επιτρέπεται να τοποθετούνται φωτοβολταϊκά συστήματα στις στέγες των σπιτιών, με στόχο να καθίστανται ενεργειακά αυτόνομα. Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι πρόθεση του υπουργείου ανάπτυξης είναι να δοθεί προτεραιότητα στις μεγάλες επενδύσεις για να καλυφθεί το κενό που υπάρχει στη χώρα, αλλά παράλληλα να προωθηθούν και μικρά έργα ανανεώσιμης ενέργειας. «Θέλουμε, τόνισε χαρακτηριστικά, να χωρίσουμε τις μικρές από τις μεγάλες επενδύσεις. Δεν πιστεύω ότι οι επενδύσεις του μισού MW πρέπει να περιμένουν στην ουρά με τις επενδύσεις των 50 και 100 MW».

Ο κ. Χατζηδάκης είπε ακόμη ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα προκηρυχθεί πρόγραμμα σχετικά με την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, στο οποίο θα περιληφθεί και πρόβλεψη για την απόσυρση ηλεκτρικών συσκευών και την αντικατάστασή τους με άλλες συσκευές περισσότερο φιλικές στο περιβάλλον.

Ο υπουργός Ανάπτυξης διευκρίνισε πάντως ότι η κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στις μεγάλες επενδύσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων προκειμένου αυτές να προχωρήσουν με ταχύτερους ρυθμούς και να μπορέσουν να καλύψουν ενεργειακά κενά. Παράλληλα, προωθείται μια ακόμη υπουργική απόφαση με την οποία θα είναι δυνατό να αξιοποιείται η γεωθερμία και στην οικιακή κατανάλωση, πέρα από τις γεωργικές καλλιέργειες.

Εν τω μεταξύ, κάθε διαφήμιση που αναφέρεται στις τεχνικές προδιαγραφές των ψυγείων, των πλυντηρίων ή των φούρνων θα πρέπει να επισημαίνει την ενεργειακή κατανάλωση των εν λόγω προϊόντων, τονίζει το Ευρωκοινοβούλιο έκθεση Αννυς Ποδηματά). Η έκθεση αφορά στην τροποποίηση της Οδηγίας για την ένδειξη κατανάλωσης ενέργειας, ώστε η ένδειξη να ισχύει για μία περίοδο μεταξύ 3 και 5 ετών.

Υιοθετώντας, στο στάδιο της πρώτης ανάγνωσης, με 566 ψήφους, 28 κατά και 39 αποχές την έκθεση της Ελληνίδας ευρωβουλευτού, το Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε η υποχρέωση για την ένδειξη κατανάλωσης ενέργειας να επεκταθεί και στα προϊόντα που καταναλώνουν ενέργεια στο πλαίσιο εμπορικής ή βιομηχανικής χρήσης. Η εν λόγω υποχρέωση θα πρέπει επίσης να αφορά και στα συνδεόμενα με την ενέργεια προϊόντα, «συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων δομικών κατασκευών», που έχουν σημαντικό «άμεσο ή έμμεσο αντίκτυπο» στην κατανάλωση ενέργειας, όπως οι υαλοπίνακες παραθύρων.

Πηγή: ΑΝΚΟ - Εnterprise Europe Network

Δεν υπάρχουν σχόλια: