Το blog μεταφέρθηκε!

Θα μεταφερθείτε εντώς 10sec.
Εάν όχι, τότε επισκεφθείτε το
http://epixeirein.gr
και αλλάξτε τα αγαπημένα σας.


My blog has moved!

You should be automatically redirected in 10 seconds. If not, visit
http://epixeirein.gr
and update your bookmarks.

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Πρόγραμμα ενίσχυσης Επιστημόνων – Ελευθέρων Επαγγελματιών: Ιατροί, Δικηγόροι, Συμβολαιογράφοι, Μηχανικοί, Γεωτεχνικοί, Λογιστές, Οικονομολόγοι

Από την 1η Σεπτεμβρίου ξεκινάει η διαδικασία αιτήσεων για το Πρόγραμμα επιδότησης “Ενίσχυση Επιστημόνων – Ελευθέρων Επαγγελματιών” μέσα από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Η ενίσχυση αφορά στην απόκτηση σύγχρονου, τεχνολογικού εξοπλισμού (όχι έπιπλα ή διαμορφώσεις χώρου), απαραιτήτου για την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας για τις ακόλουθες κατηγορίες επαγγελματιών:

  • Ιατροί
  • Οδοντίατροι
  • Μηχανικοί
  • Γεωτεχνικοί (στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται γεωλόγοι, γεωπόνοι, δασοπόνοι και ιχθυολόγοι)
  • Δικηγόροι
  • Συμβολαιογράφοι
  • Λογιστές
  • Οικονομολόγοι / Σύμβουλοι

Δικαιούχοι των ενισχύσεων είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που είναι σήμερα ενεργοί, έχουν κάνει έναρξη δραστηριότητας πριν την 1η Ιανουαρίου 2009 και δεν απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, προκειμένου οι ελεύθεροι επαγγελματίες να είναι επιλέξιμοι για ενίσχυση, πρέπει:

  • να είναι εγκατεστημένοι στην ελληνική Επικράτεια
  • να λειτουργούν με νομική μορφή ατομικής επιχείρησης
  • να τηρούν βιβλία Β’ ή Γ΄ κατηγορίας και να έχουν τουλάχιστον μία (1) κλεισμένη διαχειριστική χρήση (τουλάχιστον για το οικονομικό έτος 2009 – διαχειριστική χρήση 2008)
  • να διαθέτουν Α.Φ.Μ. έγκυρο και ενεργό
  • να έχουν κάνει πρώτη έναρξη δραστηριότητας για το συγκεκριμένο επάγγελμα πριν την 1/1/2009
  • όσοι επαγγελματίες έχουν κάνει έναρξη δραστηριότητας πριν την 1/1/2004 πρέπει να έχουν μέσο όρο ακαθάριστων εσόδων από την ατομική άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων χρήσεων υψηλότερο από τον αναφερόμενο κατά περίπτωση στον παρακάτω πίνακα:

    ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 1: ΙΑΤΡΟΙ-ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ
    ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 2: ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ-ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ-ΓΕΩΛΟΓΟΙ-ΓΕΩΠΟΝΟΙ-ΔΑΣΟΛΟΓΟΙ-ΙΧΘΥΟΛΟΓΟΙ
    ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 3: ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ - ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 4: ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ
    ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 5: ΛΟΓΙΣΤΕΣ-ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ/ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
  • Από την προϋπόθεση αυτή εξαιρούνται όσοι έχουν φορολογική έδρα και τόπο εγκατάστασης της επένδυσης είναι νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 3.100 κατοίκων ή σε περιοχές που βρίσκονται σε Δήμους των οποίων τουλάχιστον το 50% του εμβαδού τους βρίσκεται σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 800μ από την επιφάνεια της θάλασσας και ο πληθυσμός τους κατά την απογραφή του 2001 ήταν μικρότερος των 3.000 κατοίκων. Καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες - άτομα με αναπηρία (Α.μ.Α.).
  • Όλα τα στοιχεία για τις ως άνω προϋποθέσεις αντλούνται από το φορολογικό έντυπο Ε1.
  • να διαθέτουν ως δραστηριότητα έναν από τους επιλέξιμους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ. 2008), όπως αυτοί ορίζονται στο Παράρτημα Β.
  • Λόγω του καθορισμού των νέων Κ.Α.Δ. με την ΠΟΛ 1133/2008 με την οποία κοινοποιήθηκε η 1100330/1954/ΔΜ/6-10-2008 Απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών οι κωδικοί δραστηριότητας έχουν αλλάξει. Οι δυνητικοί δικαιούχοι των ενισχύσεων πρέπει υποχρεωτικά να έχουν προχωρήσει σε δήλωση των νέων Κ.Α.Δ. 2008.
  • Οι ενισχύσεις που προβλέπονται στην παρούσα προκήρυξη χορηγούνται βάσει του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1998/2006 της Επιτροπής για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis). Η ενίσχυση που θα λάβει μια επιχείρηση βάσει της παρούσας ΥΑ, αθροιζόμενη με οποιαδήποτε άλλη de minimis ενίσχυση έχει λάβει ή θα λάβει η επιχείρηση, δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών.
  • Επιχειρήσεις εις βάρος των οποίων εκκρεμεί διαδικασία ανάκτησης παλαιάς κρατικής ενίσχυσης δεν είναι επιλέξιμες για ενίσχυση από την παρούσα προκήρυξη.
    Για λόγους διαφάνειας, βάσει του άρθρου 7 του Κανονισμού (ΕΚ) 1828/2006 της Επιτροπής, ο κατάλογος των δικαιούχων του παρόντος προγράμματος δημοσιοποιείται στην ιστοσελίδα www.espa.gr (με αναφορά στην επωνυμία του δικαιούχου, στην ονομασία της πράξης και στο ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης που χορηγείται στην πράξη).

Ποσοστό Δημόσιας Επιχορήγησης

Το ποσοστό της δημόσιας επιχορήγησης είναι:

  • Πενήντα τοις εκατό (50%) επί του συνολικού επιχορηγούμενου προϋπολογισμού της πρότασης για τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν κάνει πρώτη έναρξη δραστηριότητας για το συγκεκριμένο επάγγελμα πριν την 1η Ιανουαρίου 2004.
  • Ογδόντα τοις εκατό (80%) επί του συνολικού επιχορηγούμενου προϋπολογισμού της πρότασης για τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν κάνει πρώτη έναρξη δραστηριότητας για το συγκεκριμένο επάγγελμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2004 και πριν την 1η Ιανουαρίου 2009.

Για την κάλυψη του υπόλοιπου ποσού της πρότασης, ο δυνητικός δικαιούχος μπορεί να χρησιμοποιήσει ίδια κεφάλαια ή /και μεσομακροπρόθεσμο τραπεζικό δάνειο.

Όρια Επιχορηγούμενου Προϋπολογισμού – Διάρκεια υλοποίησης

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κυμαίνεται ανά κατηγορία δραστηριότητας όπως ορίζεται στο Παράρτημα Β, εντός των ορίων που αναφέρονται στον πίνακα που ακολουθεί:

Οι δυνητικοί δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν πρόταση με προϋπολογισμό μεγαλύτερο από αυτό που καθορίζεται με το ως άνω μέγιστο όριο. Στην περίπτωση αυτή οι υπερβάλλουσες δαπάνες της πρότασης δεν επιχορηγούνται.

Η διάρκεια υλοποίησης των χρηματοδοτούμενων προτάσεων είναι τέσσερις (4) μήνες από την ημερομηνία έγκρισης της πρότασης για όλους τους δικαιούχους.

Επιλέξιμες Ενέργειες και Δαπάνες

  • Εξοπλισμός Η/Υ (hardware): αφορά στην προμήθεια νέου (καινούργιου) εξοπλισμού πληροφορικής και επικοινωνιών (εξαιρείται εξοπλισμός κινητής τηλεφωνίας, συνδρομές και εργασίες συντήρισης) . Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά αναφέρονται:
    -Εξυπηρετητές (Servers)
    -Σταθμοί Εργασίας (desktops, laptops κ.α. , πλην pdas
    -Τηλεπικοινωνιακός Εξοπλισμός (Μεταγωγείς, Δρομολογητές,κ.α. )
    -Περιφερειακός Εξοπλισμός (Εκτυπωτές, Scanners, Αναγνώστες Καρτών, κ.α.)
  • Λογισμικό (Software) : αφορά στην προμήθεια των βασικών και συμπληρωματικών εφαρμογών νέου (καινούργιου) τυποποιημένου λογισμικού που αφορούν τις δραστηριότητες του επαγγελματία. Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά αναφέρονται:
    -Άδειες χρήσης λειτουργικών συστημάτων
    -Εφαρμογές αυτοματισμού γραφείου
    -Εφαρμογές διαχείρισης αποθήκης
    -Εφαρμογές λογιστηρίου
    -Εφαρμογές μισθοδοσίας
    -Εφαρμογές διαχείρισης προσωπικού
    -Εφαρμογές οικονομικής διαχείρισης
    -Εφαρμογές εμπορικής διαχείρισης
    -Εφαρμογές διαχείρισης πελατειακών σχέσεων
    -Εφαρμογές σχεδιασμού (CAD/CAM/CAE)
    -Εφαρμογές παραγγελιοληψίας
    -Εφαρμογές διαχείρισης έργων
    -Εφαρμογές αρχειοθέτησης -Ειδικές εφαρμογές επιλέξιμων επαγγελμάτων συναφών με το αντικείμενο εργασιών
  • Εξειδικευμένος τεχνολογικός εξοπλισμός: προμήθεια καινούριου σύγχρονου εξοπλισμού απαραίτητου για τον εξορθολογισμό, διαφοροποίηση ή εκσυγχρονισμό των παρερχομένων υπηρεσιών για το συγκεκριμένο αντικείμενο εργασιών. Προμήθεια και εγκατάσταση νέου τεχνολογικού εξοπλισμού φιλικού προς το περιβάλλον. Ως επιλέξιμη δαπάνη νοείται αποκλειστικά ο νέος σύγχρονος και όχι μεταχειρισμένος εξοπλισμός. Εξαιρείται η αγορά εξοπλισμού ο οποίος ανήκει στην κατηγορία αναλωσίμων και μη επαναχρησιμοποιούμενων υλικών.

Στις επιλέξιμες δαπάνες δεν περιλαμβάνεται ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) οποιασδήποτε κατηγορίας δαπανών.

Η επιλεξιμότητα των δαπανών της κάθε πρότασης ξεκινά από την ημερομηνία έναρξης υποβολής προτάσεων.

Διαδικασία υποβολής των προτάσεων

Η παρακολούθηση των δράσεων και το σύνολο των εργασιών που εκτελούνται από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αποτυπώνεται στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (Π.Σ.Κ.Ε.) του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Η επενδυτική πρόταση υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά με την Αίτηση και το Έντυπο Υποβολής Πρότασης, στο Π.Σ.Κ.Ε. στη, ιστοσελίδα www.ependyseis.gr, σύμφωνα με τον τύπο του Παραρτήματος Ε. Στην ίδια ιστοσελίδα αναρτώνται και όλες οι πληροφορίες που αφορούν την εν λόγω προκήρυξη. Δεν προβλέπεται η υποβολή των προτάσεων σε έντυπη ή άλλη μορφή πλην της ηλεκτρονικής.

Η ημερομηνία έναρξης υποβολής προτάσεων στο Π.Σ.Κ.Ε. είναι η 01/09/2009. Η καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής πρότασης είναι η 09/10/2009.
Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής η πρόταση δεν αξιολογείται.

Κάθε επαγγελματίας έχει δικαίωμα να υποβάλει μόνο μία (1) πρόταση που αναφέρεται αποκλειστικά σε μια κατηγορία επαγγελματικής δραστηριότητας και μόνο σε μία από τις 13 διοικητικές Περιφέρειες της χώρας, που αντιστοιχεί στον τόπο υλοποίησης της πρότασης.
Ο επαγγελματίας δικαιούχος δηλώνει στην πρότασή του την Τράπεζα που θα υποβάλλει την αίτηση του και το Υποκατάστημα αυτής, επιλέγοντας μεταξύ των Υποκαταστημάτων που έχουν οριστεί από αυτόν για την εκτέλεση του έργου του. Η Τράπεζα που θα δηλωθεί δεν μπορεί να τροποποιηθεί.

Οι Τράπεζες που έχουν οριστεί ως Ενδιάμεσοι Φορείς Διαχείρισης (ΕΦΔ) είναι οι παρακάτω:

1.ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.
2. ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Της ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.
3. AΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.
4. ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.
5. ΤΡΑΠΕΖΑ EFG-EUROBANK-ERGASIAS Α.Ε.
6. ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.
7. ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΙΜΙΤΕΔ
8. ATTIKA BANK ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
9. ASPIS ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.
10. MARFIN ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.
11. PROTON ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.
12. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΙΜΙΤΕΔ
13. ΤΡΑΠΕΖΑ PROBANK Α.Ε.
14. FBB – ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.
15. ΤΡΑΠΕΖΑ MILLENIUM BANK Α.Ε.
16. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΥΒΟΙΑΣ ΣΥΝ.ΠΕ
17. ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΥΝ.ΠΕ.
18. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΥΝ.ΠΕ.
19. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΑΝΙΩΝ ΣΥΝ.ΠΕ.
20. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΣΥΝ.ΠΕ.
21. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΒΡΟΥ ΣΥΝ.ΠΕ.
22. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΥΝ.ΠΕ.
23. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΛΕΣΒΟΥ – ΛΗΜΝΟΥ ΣΥΝ.ΠΕ.
24. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΛΑΜΙΑΣ ΣΥΝ.ΠΕ
25. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΥΝ.ΠΕ

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο επίσημο website του ΕΣΠΑ.

Κατεβάστε όλα τα αρχεία του Προγράμματος εδώ!

Τρίτη 11 Αυγούστου 2009

Επενδύσεις στη μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων

Μια Νέα Δράση στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα ξεκινάει στις 25 Αυγούστου. Είναι η ΔΡΑΣΗ 123Α, στα πλαίσια του Προγράμματος: ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2007-2013. Η εν λόγο δράση προβλέπει ενίσχυση επενδύσεων στη μεταποίηση και εμπορία γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων μέσω υιοθέτησης και ανάπτυξης καινοτομιών και τεχνολογικού εξοπλισμού, βελτίωση της ποιότητας καθώς επίσης και της υγιεινής και της ασφάλειας.

Ημερομηνία έναρξης κατάθεσης φακέλων ορίζεται η 25η Αυγούστου 2009 και λήξης η ημερομηνία εξάντλησης των διαθεσίμων πιστώσεων του Μέτρου.

ΌΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ:

Δικαιούχοι αιτήσεων ενίσχυσης είναι οι Ατομικές Επιχειρήσεις και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) δηλαδή πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες Επιχειρήσεις (ΑΕ, ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ, Προσωπικές εταιρείες του εμπορικού νόμου, Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις κάθε βαθμίδας, Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, Δημοτικές Επιχειρήσεις), Επιχειρήσεις ανεξαρτήτου μεγέθους της περιοχής των νήσων Αιγαίου Πελάγους και επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 750 υπαλλήλους ή έχουν κύκλο εργασιών μέχρι 200 εκ. ευρώ.

Η ενίσχυση παρέχεται σε δικαιούχους των οποίων μπορεί να καταδειχθεί η φερεγγυότητα και η oικονομική βιωσιμότητα, που πληρούν τις ελάχιστες, προϋποθέσεις σχετικά με το περιβάλλον, την υγιεινή, την εργασιακή ασφάλεια κ.λ.π. και που παρέχουν σαφείς εγγυήσεις, για την εξασφάλιση της ιδίας τους συμμετοχής που δεν μπορεί να είναι μικρότερη του 25% του επιλέξιμου κόστους της επένδυσης.

Αιτήσεις ενίσχυσης για ίδιους ή διαφορετικούς τομείς στα πλαίσια του ανωτέρω Μέτρου, υποβάλλονται μόνο μια φορά από τον ίδιο δικαιούχο.

Η ενίσχυση χορηγείται υπό μορφή επιδότησης κεφαλαίου στην ατομική επιχείρηση ή στο Νομικό πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου που τελικά επιβαρύνεται με το κόστος πραγματοποίησης της πράξης.

Ιδιαίτερη προτεραιότητα στην εφαρμογή του ανωτέρω Μέτρου δίνεται τόσο σε πυρόπληκτες περιοχές όσο και σε περιοχές που επλήγησαν από την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (βαμβακοπαραγωγικές), με πριμοδότηση της βαθμολογίας τους. Ενδέχεται να ισχύσει η πριμοδότηση της βαθμολογίας και για τις καπνοπαραγωγικές περιοχές μετά όμως από την αξιολόγηση της πορείας εφαρμογής άλλων μέτρων που έχουν στοχευθεί υπέρ των περιοχών αυτών και δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

ΤΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΕ:

Στα πλαίσια του παραπάνω Μέτρου θα ενισχυθούν επενδύσεις στους ακόλουθους τομείς:

ΚΡΕΑΣ, ΓΑΛΑ, ΑΥΓΑ – ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ , ΜΕΛΙ, ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑ, ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ, ΕΛΑΙΟΥΧΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ, ΟΙΝΟΣ, ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΑ, ΑΝΘΗ, ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ, ΣΠΟΡΟΙ & ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ, ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ & ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΦΥΤΑ.

Οι Δράσεις που ενισχύονται ανά Τομέα, αναφέρονται λεπτομερώς στην ΚΥΑ 292313/2622/3.7.2009 (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α΄).

Ενδεικτικά αναφέρονται οι κατωτέρω δράσεις ανά τομέα:
  • Κρέας, με επενδύσεις σε σφαγειοτεχνική υποδομή, κυρίως εκσυγχρονισμούς και ιδρύσεις μικρών σφαγείων σε νησιωτικές περιοχές, μονάδες τεμαχισμού – τυποποίησης και παραγωγής κρεατοσκευασμάτων και μονάδες αδρανοποίησης παραπροϊόντων και υποπροϊόντων σφαγής (rendering).
  • Γάλα, με επενδύσεις σε τυροκομεία, μονάδες παραγωγής γιαούρτης και λοιπών ζυμούμενων προϊόντων γάλακτος, μονάδες αξιοποίησης παραπροϊόντων (τυρόγαλα), μονάδες επεξεργασίας γάλακτος.
  • Αυγά – Πουλερικά, με επενδύσεις σε μονάδες τυποποίησης και συσκευασίας αυγών , μονάδες για παραγωγή νέων προϊόντων με βάση τα αυγά, πτηνοσφαγεία, μονάδες τεμαχισμού – τυποποίησης και μεταποίησης κρέατος πουλερικών – κουνελιών.
  • Μέλι, με επενδύσεις σε μονάδες τυποποίησης – επεξεργασίας – μεταποίησης - συσκευασίας μελιού, μονάδες για παραγωγή σακχαρωδών προϊόντων με βάση το μέλι.
  • Σηροτροφία και άλλα είδη, με επενδύσεις σε μονάδες αναπήνισης κουκουλιών και μονάδες μεταποίησης σαλιγκαριών.
  • Δημητριακά, με επενδύσεις σε μονάδες αποφλοίωσης - επεξεργασίας – τυποποίησης ρυζιού, αποθηκευτικούς χώρους δημητριακών, ξηραντήρια δημητριακών, κ.λπ.
  • Ελαιούχα προϊόντα, με επενδύσεις σε ελαιοτριβεία κυρίως για εκσυγχρονισμούς και συγχωνεύσεις, τυποποιητήρια - συσκευαστήρια ελαιολάδου, κ.λπ.
  • Οίνος, με επενδύσεις κυρίως για εκσυγχρονισμούς και συγχωνεύσεις οινοποιείων και ιδρύσεις μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις.
  • Οπωροκηπευτικά, με επενδύσεις κυρίως σε επίπεδο εμπορίας, μεταποίησης οπωροκηπευτικών καθώς επίσης και σε επίπεδο μονάδων επεξεργασίας, τυποποίησης βρώσιμων ελιών.
  • Άνθη, με επενδύσεις σε επίπεδο τυποποίησης και εμπορίας ανθέων.
  • Ζωοτροφές, με επενδύσεις κυρίως, μονάδων παραγωγής ζωοτροφών οικιακών ζώων, παραγωγής πλήρων τυποποιημένων μιγμάτων ζωοτροφών, αποθηκευτικών χώρων ζωοτροφών, κ.λπ.
  • Σπόροι και πολλαπλασιαστικό υλικό, με επενδύσεις σε μονάδες επεξεργασίας και τυποποίησης σπόρων και πολλαπλασιαστικού υλικού.
  • Φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά, με επενδύσεις σε μονάδες τυποποίησης και επεξεργασίας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.
Αποκλείεται η ενίσχυση α) Επενδύσεων για τη μεταποίηση ή εμπορία προϊόντων που προέρχονται από Χώρες εκτός Ε.Ε. β) Επενδύσεων παρασκευής και εμπορίας προϊόντων απομίμησης ή υποκατάστασης γάλακτος, γαλακτοκομικών προϊόντων και μελιού γ) Επενδύσεων στο επίπεδο λιανικού εμπορίου και δ) Επενδύσεων που αφορούν γενετικά τροποποιημένα προϊόντα.

Αιτήσεις ενίσχυσης που γίνονται δεκτές πρέπει να έχουν κατά την αίτηση επιλέξιμο προϋπολογισμό από 100χιλ. ευρώ μέχρι 15εκατ. ευρώ.

Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις ενίσχυσης στο ανωτέρω Μέτρο καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος του Π.Α.Α. (ανοικτή προκήρυξη) και δύναται, εάν το επιθυμούν, να ξεκινήσουν τις εργασίες υλοποίησης με δική τους ευθύνη. Επιλέξιμες θεωρούνται οι δαπάνες που θα εκτελεσθούν από την ημερομηνία υποβολής του πλήρους φακέλου της αίτησης ενίσχυσης στη Διεύθυνση Προγραμματισμού και Γ.Δ. και η οποία υπολογίζεται ως ημερομηνία έναρξης εργασιών.

Αιτήσεις ενίσχυσης για ίδιους ή διαφορετικούς τομείς στα πλαίσια του ανωτέρω Μέτρου, υποβάλλονται μόνο μια φορά από τον ίδιο δικαιούχο.

ΎΨΟΣ ΚΑΙ ΕΙΔΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ:

Το ποσοστό ενίσχυσης στις Περιφέρειες που είναι επιλέξιμες για τον στόχο σύγκλισης διαφοροποιείται κλιμακούμενο από:
  • 50% για αιτήσεις ενίσχυσης επιλέξιμου προϋπολογισμού μέχρι του ποσού των 1,5 εκατομ. ΕΥΡΩ,
  • 45% για το τμήμα επιλέξιμου Προϋπολογισμού από 1,5 εκατομ. ΕΥΡΩ μέχρι 3,0 εκατομ. ΕΥΡΩ,
  • 40% για το τμήμα επιλέξιμου προϋπολογισμού από 3,0 εκατομ.ΕΥΡΩ μέχρι 6,0 εκατομ. ΕΥΡΩ και
  • 35% για τα τμήματα των επενδύσεων επιλέξιμου προϋπολογισμού άνω των 6,0 εκατομ. ΕΥΡΩ
Το ποσοστό ενίσχυσης για τις υπόλοιπες Περιφέρειες (Στερεά Ελλάδα) διαφοροποιείται κλιμακούμενο από 40% για αιτήσεις ενίσχυσης προϋπολογισμού μέχρι του ποσού των 6 εκατ. ευρώ και 35% για το τμήμα του επιλέξιμου προϋπολογισμού άνω των 6 εκατ. ευρώ.

Ειδικά, για τα Νησιά του Αιγαίου Πελάγους (εκτός Κρήτης και Εύβοιας), το ποσοστό ενίσχυσης αυξάνεται στις δύο πρώτες κατηγορίες κατά 15%, στην τρίτη κατηγορία κατά 10% και στην τέταρτη κατηγορία παραμένει το ίδιο, δηλαδή α) 65%, β) 60%, γ) 50% και δ) 35%.

Για επιχειρήσεις που έχουν πάνω από 250 υπαλλήλους και μέχρι 750 ή έχουν κύκλο εργασιών από 50 εκατ. ευρώ και μέχρι 200εκατ. ευρώ, το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται στο 25% του επιλέξιμου προϋπολογισμού της αίτησης ενίσχυσης, χωρίς κλιμάκωση.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ:

Διαθέσιμος προϋπολογισμός για την δράση: 300.000.000,00 €. Αρμόδιος Φορέας είναι η: ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΔΙΑΡΘΡΩΣΕΩΝ Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (http://www.agrotikianaptixi.gr/).

Οι αιτήσεις ενίσχυσης θα υποβάλλονται:

  1. στην Διεύθυνση Προγραμματισμού & Γ.Δ. – τμήμα Δημοσίων και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου, Αχαρνών 5 – Αθήνα, όπου και θα λαμβάνουν αριθμό πρωτοκόλλου και ο οποίος θα λαμβάνεται υπόψη για την εμπρόθεσμη υποβολή της αίτησης ενίσχυσης (1 αντίγραφο καθώς και ένα πλήρες σε ηλεκτρονική μορφή)
  2. στην αρμόδια καθ’ ύλη κάθετη ή οριζόντια Υπηρεσία του Υπουργείου (1 αντίγραφο)
  3. στην Διεύθυνση Χωροταξίας και Προστασίας Περιβάλλοντος του Υπουργείου, Πατησίων 207 - Αθήνα (1 αντίγραφο)
  4. στην Διεύθυνση Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου, Καπνοκοπτηρίου 6 - Αθήνα, προκειμένου για επενδύσεις στους τομείς Κρέατος, Γάλακτος και Αυγών - Πουλερικών (1 αντίγραφο)
  5. στην Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Γεωργίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης όπου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η επένδυση (1 αντίγραφο)
Επισημαίνεται ότι Δεν θα γίνουν δεκτές αιτήσεις ενίσχυσης που θα αποσταλούν ταχυδρομικώς.

Πληροφορίες – έντυπο υλικό, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραλάβουν από την Δ/νση Προγραμματισμού & Γ.Δ. – τμήμα Δημοσίων και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου, Αχαρνών 5 – Αθήνα ή από τις οικείες Περιφερειακές ή Νομαρχιακές Δ/νσεις Αγροτικής (Γεωργικής) Ανάπτυξης ή από το Διαδικτυακό τόπο http://www.agrotikianaptixi.gr/ και η έναρξη παραλαβής του εν λόγω υλικού ξεκίνησε ήδη από τις 10 Αυγούστου 2009.

Όσοι θέλετε ακόμα περισσότερες πληροφορίες, θα βρείτε την προκήρυξη και όλο το πληροφοριακό υλικό εδώ: http://www.agrotikianaptixi.gr/index.php?op=Call&todo=Load&id=846f8ae1151d1a3d.